Your search results

Highlights Istrië

Pula

In vergelijking met andere steden in Istrië, is Pula, in het zuiden van Istrië, de grootste te noemen. Het is een gezellige kustplaats, waar je goed kunt winkelen, en waar je het gigantische amfitheater vindt. Dit amfitheater is duizenden jaren terug door de Romeinen gebouwd en een highlight die je niet wilt missen als je in Istrië bent. Ben je er in de zomer? Dan kan het bovendien zo zijn dat er een voorstelling wordt gegeven in het theater. Nog niet genoeg van al die culturele highlights? Dan is het ook leuk om naar het Forum van Pula te gaan en naar de Tempel van Augustus, met haar hoge pilaren een echte verschijning middenin het historische hart van deze stad. Ook de Tempel van Augustus is net als het Amfitheater een Romeins bouwwerk.

Porec

Porec is een fraaie havenstad aan de westkust van Istrië. De tekenen van het rijke verleden van de stad is niet te missen. De Euphrasiusbasiliek, het Maraforplein, de vele ruïnes van Romeinse tempels en villa’s. Niemand zal verbaasd zijn dat deze stad hiermee veel bezoekers trekt. Porec is een gezellige stad, waar in de zomermaanden altijd wel iets te doen is. De Euphrasiusbasiliek is een van de highlights van Porec. De basiliek is een UNESCO monument en is vooral druk bezocht vanwege de mooie mozaïeken die je in de basiliek vindt. Bezoek ook de vijfhoekige toren, de Neptune tempel, Marafor (een oud romeins plein) en Decumanus en Cardo Maximus straat. Van juni t/m september organiseert de stad het Porec Open Air Festival, met enkele dagen per week straatmuziek, straatoptredens, film en theater en diverse speciale evenementen.

Rovinj

Laat je betoveren in Rovinj, centraal aan de westkust van Istrië. Het oude centrum van Rovinj is het meest indrukwekkende en charmante deel van de stad. Naast de mooie, glinsterende straatkeien en pastel gekleurde huizen staat dit deel van Rovinj bekend om zijn Venetiaanse architectuur. Rovinj wordt door veel toeristen bezocht in de zomer maar ondanks de drukte blijft het een sfeervol plaatsje, een echt stukje authentiek Istrië.

Rovinj is gewoonweg prachtig met zijn romantische straatjes, middeleeuwse huizen en smaakvolle keuken en zal maar zo mijn top 1 highlight van Istrië kunnen zijn. Dus bezoek het oude centrum, de haven, de beroemde Sint-Eufemiakerk en beklim ook vooral haar toren voor een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving. Wil je optimaal genieten, bezoek de stad dan buiten het hoogseizoen of wees er ’s ochtends lekker op tijd bij.

Fažana

Fažana is een pitoresque klein stadje dichtbij Pula. Het heeft een mooie boulevard met veel restaurants en cafés. In de zomer kan het druk zijn, omdat een overtocht naar het Brijuni Nationaal park veel mensen trekt. Vanaf boven ziet het Nationaal park er al spectaculair uit, maar ook als je naar deze eilandengroep van 14 eilanden gaat zie je veel moois. Ontdek in het Nationaal park het safaripark en archeologische maar ook historische bezienswaardigheden. Met de sfeer van een charmant vissersplaatsje, maakt Fazana zeker tot één van de hoogtepunten van Istrië. Fažana staat ook bekend om haar sardientjes, dus zorg dat je ze probeert als je er bent. Bezoek de kerk aan het plein bij de haven en dwaal door de mooie straatjes.

Motovun

Motovun ligt bovenop een stijle berg. Deze middeleeuwse stad wordt omgeven door een stadsmuur waarover je kunt lopen en je uitzicht hebt over weilanden en bossen. Bezoek Motovun buiten het hoogseizoen of vroeg op de dag en ervaar de bijzondere rust die de stad en zijn omgeving uitstraalt. Echt genieten!

Motovun is een klein stadje met slechts 500 inwoners. Er is niet zo veel te doen, los van je te laten betoveren door de schoonheid van het stadje. Dus relaxen, lekker eten en er een heerlijke dag van maken. Ben je eind juli/begin augustus in Istrië, dan zou je in Motovun het film festival kunnen bezoeken. Ook de St. Stephens kerk is een bezoekje waard.

Nationaal Park Kamenjak

Op het meest zuidelijke punt van Istrië vind je Nationaal Park Kamenjak, dat perfect is om te genieten van de rustige idyllische stranden en onaangetaste natuur. In het park kun je het Dinosaurus Pad (600 m lang) bezoeken en Dinosaurus voetafdrukken ontdekken. Je kunt het park met de auto, fiets of lopend bezoeken. Houd er wel rekening mee, dat de paden van kiezelstenen zijn, dus fietsen is voor geoefenden. Voor toegang met de auto moet je betalen, voor fietsers en voetgangers is de toegang gratis. Vooral met de auto kun je gemakkelijk de verschillende strandjes bezoeken. Vergeet je snorkelsetje niet; hier zijn prachtige vissen te bewonderen.

Vanuit Istrië naar de Plitvice Meren

Ze liggen eigenlijk niet in Istrië, maar vanuit Istrië kun je er wel gemakkelijk naartoe met eigen vervoer, met een groepstour of de bus en het is zeker een van dé highlights van Kroatië: De Plitvice Meren. De meren liggen in een nationaal park en zijn een echte natuurlijke highlight. Je vindt in dit nationale park een bosrijk gebied en allerlei dammen en meren waarbij sommige eindigen of juist beginnen met een waterval. Er zijn in totaal 16 meren te vinden en maar liefst 90 watervallen.

Lim bay

Twintig minuten rijden ten noorden van Rovinj ligt het ondergelopen canyon-vallei in breukstenen – het Limski kanaal, ook bekend als Limski baai of Limski fjord. Het Limski kanaal maakt deel uit van de 35 kilometer lange Limski vallei (draga) die bijna reikt tot aan Pazin in het centrum van Istrië. Het kanaal zelf is iets langer dan 10 km. en aan beide zijden bevinden zich steile heuvels, soms tot 100 m. hoogte. Het is een ontzettend mooie locatie om te fietsen, klimmen en hiken en de uitzichten zijn geweldig!

Beklim de Vojak

De hoogste berg van Istrië, de Vojak. Vojak is een onderdeel van het Ucka gebergte en is met zijn 1401 meter de hoogste berg van dit gebied. In het natuurpark Ucka zijn verschillende wandelpaden die je kunt volgen, bekijk ze hier. Bovenaan de berg Vojack kun je genieten van een prachtig uitzicht over Istrië.

Krka Watervallen

Is Istrië niet je enige bestemming in Kroatië en reis je door naar het zuiden, dan zijn de Krka watervallen een must!

Middenin de provincie Dalmatië bevindt zich een heel mooi stukje Kroatië: het nationaal park Krka. De rivier de Krka heeft hier een prachtige stroom van meren, beekjes en watervallen gecreëerd. En alsof deze ketting van groenblauw water nog niet genoeg was, is er ook nog een bonus: zwemmen aan de voet van de watervallen.

Groen hoogtepunt van Dalmatië

De rivier de Krka vindt zijn oorsprong in de berg Dinara, de hoogste berg van Kroatië. Van hieruit zet het water via dalen, meren en watervallen koers naar de Adriatische zee, een tocht van 72 kilometer. Het deel van de rivier rondom het plaatsje Skradin is vanwege haar  geologisch belang in 1985 uitgeroepen tot nationaal park. Kroatië heeft over het algemeen veel mooie natuur, maar Krka is zeker één van de groene hoogtepunten van het land.

Naar hartenlust wandelen

Overal in het park zijn houten vlonders aangelegd. Deze vormen wandelpaden en verbinden de talloze meren, beekjes en moerassige gebieden met elkaar. Het pad leidt in totaal langs zeven watervallen, de belangrijkste attracties van het park. De rivier kent in deze zeven watervallen een verval van 242 meter. Sommige watervallen zijn meer dan 100 meter breed. Het is een mooie wandeling, midden door het bos, waar je gemakkelijk een aantal uur over kunt doen. Op de achtergrond hoor je vaak het geluid van stromend water, wat ondanks de vele toeristen die het park in de zomer bezoeken een gevoel van rust creëert.

Bonus: zwemmen bij de watervallen

Krka is qua opzet vergelijkbaar met de meren van Plitvice, volgens velen het mooiste nationaal park van Kroatië. Ondanks dat Krka kleiner is en minder watervallen heeft, is het park zeker de moeite waard. Bovendien heeft Krka één pluspunt ten opzichte van Plitvice. In de zomermaanden kun je namelijk zwemmen aan de voet van de watervallen. Een duik in het glasheldere, groenblauwe water, is een ideale manier om verkoeling te zoeken na de wandeling door het park. Je zult in de zomermaanden nooit de enige in het water zijn, maar dat is zeker geen reden om je zwemspullen thuis te laten.

Praktische informatie

Nationaal park Krka ligt vlakbij het plaatsje Skradin, in de buurt van Šibenik. Vanuit Skradin ga je met de bus of de boot naar het park. De boottocht is een absolute aanrader. Het groene dal, waar je in ongeveer een halfuur doorheen vaart, is een mooie inleiding op de natuur in het nationaal park.

Overige praktische tips:

  • Zorg voor goede wandelschoenen. De houten vlonders kunnen soms glad zijn.
  • Er zijn enkele barretjes en één restaurant in het park, maar je kunt gemakkelijk een uur (of langer) wandelen zonder deze tegen te komen. Zorg daarom, zeker als het warm is, voor voldoende drinken.

Het park is het hele jaar geopend. In de zomer kun je er zwemmen, maar is het ook het drukst. Dus als je de drukte voor wil zijn, zou je het beste er zeer op tijd kunnen zijn. In de regenperiodes, als de waterstand van de rivier hoger is, zijn de watervallen op hun best.

Reserveringsverzoek indienen?

Op zoek naar een onvergetelijke vakantie in Istrië in Kroatië?

Neem contact op met Linda