Your search results

Verkeer en vervoer

Met de auto

Vanuit Nederland kun je met de auto in één of twee dagen naar Istrië rijden. Om een idee te krijgen: vanaf Utrecht tot Umag (in het noorden van Istrië) is 1325 km. Ga je naar het zuiden van Istrië, naar Pula, dan rijdt je er vanaf Utrecht heen in 1397 km.

De snelste en meest gebruikte route naar de toeristische kuststreek in Istrië gaat vanuit Nederland via Keulen, Frankfurt, München, Oostenrijk en Slovenië naar Kroatië. Je kunt het laatste stukje na Oostenrijk ook via Italië rijden. Tot diep in Slovenië rijd je op de snelweg. Wel zijn de snelwegen in Italië tolwegen en heb je voor Oostenrijk en Slovenië een tolvignet nodig. Een vignet koop je in Slovenië per week en is te verkrijgen in het eerste de beste tankstation, wat je tegenkomt, zodra je de grens bent gepasseerd.

Vanuit Slovenië steken de meeste automobilisten voorbij de kustplaats Koper de grens over met Kroatië (de weg E751 bij Kaštel). Houd er rekening mee, dat vooral in de zomervakantie het bij deze grensovergang erg druk kan zijn met vakantiegangers. Het is slechts een tweebaansweg en bij de grens vindt nog een controle plaats. Probeer deze grensovergang midden op de dag of in het weekend te vermijden. Eenmaal de grens over kom je in Kroatië op een vierbaansweg (een tolweg) en rijdt het lekker door.

Een alternatief is om vanuit Slovenië bij het plaatsje Rupa de grens over te steken naar de E61 in Kroatië. Op deze route is veel minder verkeer. Het is wel een beetje een omweg als je in Istrië moet zijn, maar het scheelt enorm als je lekker door kunt rijden. Bovendien kun je onderweg genieten van het groene heuvelachtige landschap in Slovenië en Kroatië.

De hoofdwegen in Istrië zijn goed en over het algemeen rustig. In de binnenlanden kan een navigatie je over onverharde wegen naar je bestemming sturen. Dus het is aan te raden dit in je navigatie aan te passen.

In Istrië betaal je op de snelwegen tol. Om gebruik te maken van de tolwegen, kun je bij de loketten betalen met de kuna, de euro en creditcards. Gewone personenauto’s en motoren vallen in categorie I. Auto’s met caravan of aanhangwagen vallen in categorie II. Voor informatie over de toltarieven kun je kijken op de website van Hrvatske autoceste, de organisatie die verantwoordelijk is voor de snelwegen in Kroatië: www.hac.hr.

Met het vliegtuig

Naar Istrië vliegen is een stuk sneller. Een rechtstreekse vlucht doet er anderhalf uur. In de periode van april tot en met september vliegt Transavia vanaf de luchthaven Rotterdam naar Pula. Gedurende het hele jaar vliegt Ryanair op Pula vanaf het Belgische Brussel Charleroi. Vanaf Pula kun je binnen een uur eenvoudig allerlei bestemmingen bereiken, maar dan is het aan te raden naar een huurauto te kijken. Je kunt er ook voor kiezen om op Venetië te vliegen, bijvoorbeeld vanaf Amsterdam met Easyjet of KLM, of vanaf Eindhoven met Ryanair. Dan is het nog wel 2 ½ tot 3 uur rijden, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen, dat dit goed te doen is. Is een huurauto geen optie, dan zou je ervoor kunnen kiezen om vanaf Venetië met de bus richting Istrië te reizen. Dit kan bijvoorbeeld met Flixbus, die vertrekt een aantal keren per dag richting Porec, Rovinj en Pula. Op hun website kun je eenvoudig tickets bestellen.

Met de bus

Diverse busorganisaties bieden reizen aan richting Istrië. Wil je slechts gebruik maken van het vervoer dan verzorgd Eurolines een reis naar Istrië. Zij rijden 2 keer per week vanuit diverse opstapplaatsen in Nederland naar Istrië (o.a. Porec, Rovinj en Pula) en terug. Afhankelijk van vertrek en eindpunt is het tussen de 1200 en 1500 km.

Binnen Istrië is het busnetwerk goed georganiseerd. Maar dan ligt de nadruk vooral op de verbindingen tussen de grotere steden Pula, Rovinj en Porec. De verbindingen tussen de kleinere plaatsen zijn beperkter en niet altijd even betrouwbaar. Er zijn meerdere busmaatschappijen, die het vervoer regelen, waarvan de bekendste Autotrans (www.autotrans.hr) en Brioni (www.brioni.hr of www.getbybus.com ) zijn.

Met de boot

Tussen de verschillende steden is een tocht met een boot ook mogelijk. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld www.putovnica.net. Vanaf Porec of Rovinj is het mogelijk een dagtocht te maken naar Venetië. Kijk hiervoor op www.directferries.nlwww.ferries.nl of bijvoorbeeld www.ferryto.nl.

 

Reserveringsverzoek indienen?

Op zoek naar een onvergetelijke vakantie in Istrië in Kroatië?

Neem contact op met Linda